Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Ένα (1) σπάνιο προικοσύμφωνο παλαιότερης εποχής στην Κύπρο

γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Ο Φίλος μου ο Πάμπος, γνωρίζει πολύ καλά ότι μ΄ ενδιαφέρουν οι ιστορίες περασμένων χρόνων. Έτσι, κάποια μέρα του Αυγούστου 2018, μου φέρνει απόκομμα Κυπριακής Εφημερίδας όπου δημοσιεύτηκε ένα προικοσύμφωνο παλαιότερης εποχής. Το προικοσύμφωνο όπως είναι γνωστό και στην Κύπρο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας ενός γάμου. Σήμερα μπορεί να μην υπάρχει στην μορφή που θα διαβάσετε όμως σίγουρα δεν λείπουν οι ...πατροπαράδοτες συμφωνίες του τι θα πάρεις και τι θα δώσεις. Για τον Κυπριακό γάμο μπορείτε να αναγνώστε στη σελίδα: http://www.cyprusrodos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=287:----3&catid=35:cyprusrodos

Το προικοσύμφωνο που θα διαβάσετε παρακάτω μοιάζει κατά πολύ με ένα άλλο που είναι αναρτημένο (22 Νοε 2017) στο διαδίκτυο Προικοσύμφωνο που εκδόθηκε το 1671  στη νήσο Σύρο και στη σελίδα: http://www.philenews.com/koinonia/syzitountai-sto-diadiktyo/article/456484/ena-spanio-proikosymfono-toy-1671 Εικάζω ότι ακολουθείτο η ίδια φόρμα, το ίδιο μοτίβο, στην σύνταξή τους. 



Ας διαβάσουμε όμως το προικοσύμφωνο που έπεσε στα χέρια μας και έχει όντως ...ενδιαφέρον

"Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος, της Παρθένου Μαρίας, του Απόστολου Βαρνάβα και της κοκώνας Μαριαννούς, 

Προικοσύμφωνο 

της πρώτης κόρης μας της μεγάλης, να πάρει νόμιμον άνδρα της τον Γεωργάτζην του Πασχάλη και της καρδιάς μας όλην την ευχή μας. 

Δεύτερον, 

4 κονίσματα, το πρώτο σε ξύλο/ ούλλον ζάρκα και χοντρόν θκυό δάκτυλα και τα άλλα τρία σε παυκόξυλον που στάσσει πίσσαν που την μια μερκάν. 
Τρία πουκάμισα, τα θκυο  μιτσιά και τόναν μεάλον ως χαμαί, 
θκυό μεσοφόρκα παστρικά σαπουνισμέναστον Πιθκιάν 
ύνα ήμισυ ζευγάρι κλάτσες (το άλλον μισόν ώσπου να γίνει ο γάμος έχει καιρόν να το πλέξει) ,
ένα κομματούιν χωράφιν ίσια με μια κυλίστραν του γαδάρου, 
δύο όρνιθες με έναν πετεινάριν καννάουρον, 
μισήν οκκάν μακαρόνια του σερκιού (και αν προφτάσουμεν κάμνουμεν τους και άλλα) και 
40 κλωστές σκόρδους. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου