Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Συναυλία Κώστα Χατζή στον Δήμο Λιβαδιών την 14 Ιουλ 2017, γεννημένη από τα στέκια των Μπουάτ. Μαζί του εμφανίστηκε και η ξεχωριστή Χορωδία του Δήμου Λιβαδιών.


γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας*

  
    Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Πολιτισμού του Δήμου Λιβαδιών (Καλοκαίρι 2017) παρακολουθήσαμε στη κατάμεστη πλατεία , στο Πάρκο Αγνοουμένων  της Κοινότητας, το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2017,  την συναυλία του τραγουδοποιού και συνθέτη Κώστα Χατζή, συνοδευόμενο στο πιάνο από τον μαέστρο  Γιώργο Παγιάτη. Και για τους δυο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις τόσο για την μέγιστη προσωπικότητά τους, όσο και για την πολύχρονη προσφορά τους, στους χώρους της μουσικής που κινούνται και εργάζονται. Ο Κώστας Χατζής γεννημένος το έτος 1936, κλείνει πλέον την 8η δεκαετία της ζωής του. Η ιδιότυπη φωνή του, το ξεχωριστό ερμηνευτικό ύφος του, αναγνωρίστηκαν για μια ακόμα φορά επί σκηνής και είναι σίγουρο ότι τόσο οι θαυμαστές του, όσοι και οι λοιποί θεατές ικανοποιήθηκαν από την παράσταση.
 
Βέβαια οι καιρικές συνθήκες ήταν άκρως ακατάλληλες για να παρακολουθήσει κάποιος μια τέτοια συναυλία. Η αφόρητη ζέστη, ενισχυόμενη από υψηλό δείκτη υγρασίας δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους θεατές που ματαίως αναζητούσαν λίγη δροσιά, στο πέρασμα μικρών κυμάτων αέρα που δημιουργούσαν οι εκατοντάδες πολύχρωμες βεντάλιες των γυναικών. Ειλικρινά θαύμαζα την προσπάθεια του κου K. Χατζή να άδει κάτω από το αφόρητο της νύχτας που ενισχυόταν και από την ένταση των φώτων. Λιτός, όπως πάντα συνήθιζε, με την κιθάρα και την συνοδεία ενός πιάνου, τραγούδησε τις μεγάλες,  γνωστές του επιτυχίες, δημιουργώντας ένα κλίμα «ανοικτής» μπουάτ. Οι στίχοι των τραγουδιών του πάντοτε επίκαιροι, με αναφορές πάνω σε κοινωνικά θέματα. Ο κόσμος σιγοτραγούδησε μαζί του και ο μεγάλος τραγουδοποιός χειροκροτήθηκε για την εμφάνισή του. Α μη τι άλλο, οι θεατές έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την εκτίμηση στο πρόσωπό του και ο ίδιος τους το ανταπέδωσε.

Η Χορωδία των Λιβαδιών που συμμετείχε στην συναυλία, εξήλθε πρώτη στη σκηνή, και παρουσίασε τρία από τα τραγούδια που είχαν παρουσιάσει και στο 3ο χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου τους. Το «O Fortuna ~ Carmina Burana» του Carl Orff, το  «Ζαβαρακατρανέμια» (Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν ) σε στίχους του Γιάννη Μαρκόπουλου και τελείωσαν την εμφάνισή τους με το παραδοσιακό τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά» με παραφρασμένους τους στίχους (πολύ καλός ο στίχος που γράφηκε πρέπει να επισημάνουμε), δοσμένο και στην νοηματική γλώσσα. Συνόδευσε τον τραγουδιστή και άφησε άριστες εντυπώσεις, τόσο στο «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο» όσο και στο «Αντίο» αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι τα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής σκληρής δουλειάς, μόνο ως εξαιρετικά μπορεί να χαρακτηριστούν.

Ίσως το μόνο αρνητικό σημείο της συναυλίας η καθυστέρηση της έναρξής της κατά μισή ώρα, χωρίς να δικαιολογηθεί από κάποιον παράγοντα. Όμως όπως έχω πει και παλιότερα η καθυστέρηση δημιουργεί και το απαραίτητο κλίμα για την αποθέωση του Καλλιτέχνη.
Τελειώνοντας θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Δήμο Λιβαδιών για την διοργάνωση αυτής της Συναυλίας με την προτροπή καλύτερης συνέχειας και συνεχούς ποιοτικής ανόδου στις Εκδηλώσεις Πολιτισμού που διοργανώνει κάθε Καλοκαίρι.



·        Ο Δημήτριος Γκόγκας ασχολείται με την ποίηση 
και γράφει κάποιες φορές σχόλια 
για αυτά που είδε και παρακολούθησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου