Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Μαππούρας Ανδρέας (βιογραφικό)

Γεννήθηκε στην Αραδίππου το 1918. Η μόρφωσή του ήταν μέχρι και της ε΄τάξης του δημοτικού σχολείου. Για βιοποριστικούς λόγους άσκησε διάφορα επαγγέλματα όπως: βοσκός, οικοδόμος, εργάτης στα λατομεία και στα μαρμαράδικα της Αραδίππου.
Η αρχή της ποιητικής του πορείας φαίνεται να ξεκίνησε ύστερα από τη γνωριμία του, με τον ποιητάρη Αναστάση Γρίβα  και μετά με τον ποιητάρη.  Μαζί τους τραγουδούσε σε διάφορα πανηγύρια. Το 1948 ξεκίνησε να γράφει δικά του λαϊκά ποιήματα που τα τύπωνε σε φυλλάδες και τα πουλούσε σε ολόκληρη τη Κύπρο. Με το τρόπο αυτό εξασφάλιζε και τα προς ζην της οικογενείας του.  
Ποιητικές φυλλάδες- Συλλογές:
  • 1948: Ο λυπηρός θάνατος του Γεωργίου Κ. Κάστανου εκ του χωρίου Σωτήρα Αμμοχώστου, γενόμενος την 9ην Νοεμβρίου 1948. Την 3ην ημέραν του γάμου του.
  • 1978: Οι Γέρο Πλάτανοι με 56 ποιήματα. 
  • 1992: Το νέο θαύμα της Παναγίας του Τζύκκου. Περπάτησε 20χρονο παράλυτο. Αραδίππου. 

Τα ποιήματα του σχολίαζαν την καθημερινότητα και την τρέχουσα επικαιρότητα αλλά και διεθνή γεγονότα Πέθανε στις 17 Μαρτίου 1997. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου