Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Άνθος Ροδίνης (βιογραφικό σημείωμα)


Γεννήθηκε στη Μόρφου το 1926. Παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας δια αλληλογραφίας. Ασχολήθηκε με τη γραφή από πολύ νεαρή ηλικία και κυρίως με το χρονογράφημα και με την σατυρική ποίηση.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1942. Το 1947 άρχισε να εργάζεται σε διάφορες εφημερίδες της εποχής (Εσπερινή. Πρωτεύουσα. Έθνος, Πυρσός, Φώς) μέχρι το 1955, οπότε διορίστηκε λειτουργός προγραμμάτων κι εκφωνητής στην τότε Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία (αργότερα Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου). Στο ΡΙΚ συνέχισε να εργάζεται μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 1986. Απεβίωσε το 2004. Ως Δημοσιογράφος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο: Διογένης, έχοντας και σχετική στήλη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος. 

Έγραψε τόσο στην πανελλήνια Ελληνική δημοτική όσο και στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα.

Έργα του:

Σατυρική Ποίηση: 

Ø  Με το φανάρι του Διογένη (σατιρική ποίηση, 1967).
Ø  Ο Διογένης χωρίς φανάρι (σατιρική ποίηση, 1969).
Ø  Με την άδεια σας (σατιρική ποίηση, 1974)
Ø  Με το κανόνι μου (σατιρική ποίηση, 1975).
Ø  Εκ του κατά Διογένην (σατιρική ποίηση, 1976).
Ø  Απ' την καλή κι απ'την ανάποδη (σατιρική ποίηση, 1980).
Ø  Πλυμένα κι άπλυτα (σατιρική ποίηση, 1983).

Ø  Φύρδην Μίγδην (σατιρική ποίηση 1986) 
     
     Λυρική Ποίηση: 
Ø  Λυρικές Νότες (ποιήματα, 1946).
      
      Άλλα: 

Ø  Όσα σέρνει η σκούπα (σατιρικά, 1948).
Ø  Σκίτσα της ζωής (ευθυμογραφήματα, 1949).

περισσότερα στη Διεύθυνση που αποτέλεσε και πηγή πληροφοριών:http://www.goodreads.com/author/show/5626663._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου