Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.
Ξεκίνησε μία προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με τους έγκλειστους ποιητές της περιόδου 1955-1959 στα κρατητήρια της Κύπρου. Όσοι αναγνώστες του Ιστολογίου μπορούν να συνδράμουν στέλνοντας πληροφορίες μπορούν να το κάνουν στο e-mail: dimitriosgogas2991964@yahoo.com

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Ανδρέας Γεωργιάδης-Κυπρολέων (βιογραφικά στοιχεία)


Ο  Ανδρέας Γεωργιάδης-Κυπρολέων  γεννήθηκε στην Κοινότητας Πεδουλάς το 1904  και απεβίωσε στη Λευκωσία το  1988.   Σπούδασε εμπορικά και ξένες γλώσσες και έζησε ώς το 1945 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής αναμείχθηκε στην Αντίσταση. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση.
Συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και λογοτεχνικά 
περιοδικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ασχολήθηκε με το διήγημα, τη νουβέλα, την συγγαφή θεατρικών έργων. 

Νουβέλες:


  • «Ο Φευγιός» (1930), 
  • «Η προίκα της Μαριάννας» / 1937 
Διηγήματα:

  •  Εκ προμελέτης, 1963 με θέμα τις δύσκολες συνθήκες ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο 
  • Οι καμπάνες της αγάπης, 1967
  • Αναστάσιμο μήνυμα, 1969
  • Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, 1972
  • Η αποθέωση της λεφτεριάς, 1977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου