Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Παρουσίαση της Συλλογής Διηγημάτων "Ιστορίες με Δαντέλα" του Ανδρέα Τιμοθέου


Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στους ακόλουθους χώρους και μέρες, στις 7.30 μ.μ. :

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στον Πολυχώρο «Αποθήκες», επί της οδού Αγίου Λαζάρου 81-83, Λάρνακα
(Για κρατήσεις και άλλες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 99-083974)
Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στη Μεσαιωνική Αίθουσα «Καστελιώτισσα», επί της οδού Αγίου Μάρωνα, Λευκωσία
(Για κρατήσεις και άλλες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 99-149373)
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στο Μουσείο «Πλουμιστό Ψωμί», επί της οδού Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λεμεσός
(Για κρατήσεις και άλλες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 99-526772)
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στην αυλή του καφέ «Let Them Eat Cake», επί της οδού Αγίου Θεοδώρου 2, Πάφος
(Για κρατήσεις και άλλες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 99-313151 και 26-221462)

«Ιστορίες με Δαντέλα». 

της Ευφροσύνη Μαντά Λαζάρου


Ακριβέστατος ο σύνδεσμος «με». Οι ιστορίες δεν μιλούν για δαντέλες. Το νυφικό, το πουά φόρεμα, το κοραλλί φόρεμα, τα προικιά, τα κεντήματα, μάλλινα, γούνες, υφάσματα, κλωστές, χρώματα, αρώματα, δαντέλες… τυλίγονται, ξετυλίγονται όμορφα σε όλο το βιβλίο. Καταφύγια ομορφιάς τα ονομάζει ο αφηγητής και παρηγοριάς θα προσθέταμε.

Οι δαντέλες σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι το ενθύμιο μιας άλλης εποχής, ενός χαμένου κόσμου. Ως υλικό, είναι στοιχείο ομορφιάς και μαζί με τη μνήμη, κι όλα τα άλλα μέσα που επιστρατεύει ο συγγραφέας, υπηρετεί την αντίσταση του ήρωα/αφηγητή στην ασυνέχεια, στην απώλεια, στη φθορά. Υπηρετεί την αγωνιώδη προσπάθεια να αναπληρωθεί το κενό, η απουσία. Συμβολικά είναι ο θηλυκός κόσμος θαλπωρής και στοργής. Είναι ο πολιτισμός πάνω στο τραύμα της χυδαιότητας, της φθοράς του ωραίου, της απουσίας και του θανάτου.
Σε τρίτο επίπεδο η ίδια η γραφή του Αντρέα Τιμοθέου στο βιβλίο που παρουσιάζουμε έχει τα χαρακτηριστικά της δαντέλας. Η δαντέλα διακρίνεται για λεπτότητα, αρμονία, συμμετρία. Απαιτεί στην εκτέλεση ακρίβεια, μέτρημα κι ακολουθεί έναν κώδικα αισθητικής βαθιά ριζωμένο στον πολιτισμό. Στην δαντέλα μοτίβα επαναλαμβάνονται και παραδίδονται σε μια συνέχεια. Συνέχεια μέσα στο ίδιο το χειροτέχνημα και συνέχεια μέσα στο χρόνο από δαντελοπλέκτρα σε δαντελοπλέκτρα. Το πλέξιμο είναι γενικότερα μια μεταφορά του πολιτισμού και της γραφής. Το πλέξιμο-γραφή είναι το δίκτυ του συγγραφέα πάνω από την προσωπική του άβυσσο. Η ασφάλεια απέναντι στην απειλή ενός κόσμου φθαρτού που δεν θα χαριστεί ούτε στην ομορφιά. Η γραφή που επιλέγει ειδικότερα το πλέξιμο της δαντέλας δηλώνει την αγωνία του συγγραφέα να σώσει εαυτόν και τον κόσμο μέσα από την ομορφιά και την υπεράσπισή της. Παραδίδοντας τον στην αιωνιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου