Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.
Ξεκίνησε μία προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με τους έγκλειστους ποιητές της περιόδου 1955-1959 στα κρατητήρια της Κύπρου. Όσοι αναγνώστες του Ιστολογίου μπορούν να συνδράμουν στέλνοντας πληροφορίες μπορούν να το κάνουν στο e-mail: dimitriosgogas2991964@yahoo.com

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018

Κοιρανίδης Στέλιος (Έγκλειστος ποιητής)

Ο Κοιρανίδης Στέλιος καταγόταν από το Μαρώνι Λάρνακας.  Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1924.  Φοίτησε για πέντε χρόνια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στη συνέχεια  αποφοίτησε αριστούχος από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Υπηρέτησε για δυόμιση χρόνια από το τέλος του 1942 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη (CVF). Υπηρέτησε ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ από τις αρχές του 1955 μέχρι τις 31 Αυγούστου 1955. Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και ως ύποπτος για την έκρηξη βόμβας στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας, κλείστηκε σε διάφορα κρατητήρια όπως :  Ομορφίτας, Φρούριο Κερύνειας, Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας, μέχρι τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ τον Φεβράρη του 1959 οπότε απελύθησαν όλοι οι κρατούμενοι. Αναφέρεται ως  έγκλειστος ποιητής/ αγωνιστής κατά την διάρκεια της κράτησής του στις φυλακές την περίοδο 1955-1959. 

Βιβλία: 


  • Το 2008 σε έναν τόμο 115 σελίδων εκδόθηκαν τα ποιήματά του/ εκδόσεις επιφανίου
  • Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του στα κρατητήρια μετέφρασε  από τα αγγλικά το βιβλίο της Helena Wright «Ο σεξουαλικός παράγων στο γάμο» το οποίο εκδόθηκε το έτος 1959


http://www.sigmalive.com/simerini/news/212995/oi-poiites-ton-fylakon-kai-ton-kratitirion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου