Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Λιβαδιών : Το Φωνητικό Σύνολο Λάρνακας έλαμψε με την παρουσία του


   
Πραγματοποιήθηκε την 7η Ιουλ 2017 το 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Λιβαδιών. Φέτος συμμετείχαν τέσσερα φωνητικά σύνολα, που το καθένα παρουσίασε από τέσσερα τραγούδια. Το Χορωδιακό Φεστιβάλ, ξεκίνησε δειλά το 2015 και ύστερα από δύο χρόνια τείνει να γίνει ένας σημαντικός θεσμός μέσα στα πλαίσια των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στη περιοχή μας. Πέρα από τα όποια τεχνικά και πρακτική προβλήματα που ευελπιστούμε να επισημανθούν από τους αρμοδίους και να εξαλειφθούν στο μέλλον, θα πρέπει να σταθούμε με θρησκευτική ευλάβεια στην χορωδιακή ποιότητα που εκλάβαμε παρακολουθώντας, ακροάζοντας όλα τις συμμετέχουσες χορωδίες. Είναι αλήθεια, ότι οι άνθρωποι του τόπου μας, ο λαός της Κύπρου, έχει μια προσεγμένη, ιδιαίτερη σχέση με την μουσική και μπορεί να εκφραστεί μέσα από αυτή ποικιλοτρόπως. Αυτή την αγαστή σχέση διαπιστώσαμε ακούγοντας την ερμηνεία Δημοτικών και μη τραγουδιών,  με σταθερά την άριστη δουλειά που συντελείται. Τα εύσημα πρωτίστως απονέμονται στους μαέστρους.

     Οι χορωδίες που συμμετείχαν στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ είναι οι κάτωθι:

Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας
Χορωδία του Δήμου της  Μόρφου
Χορωδία του Δήμου Στροβόλου
Χορωδία του Δήμου Λιβαδιών

     Οι Χορωδίες τόσο του Δήμου της Μόρφου αλλά και αυτή του Δήμου Στροβόλου, αν και παρουσίασαν ακούσματα πάνω στη συνήθη συνταγή ανάλογων εκδηλώσεων, χωρίς σημαντικές καινοτομίες ή ριψοκίνδυνους και τολμηρούς πειραματισμούς, εντυπωσίασαν με την παρουσία τους επί της σκηνής, την πειθαρχία και την αψεγάδιαστη εκτέλεση των τραγουδιών. Σταθήκαμε με προσοχή στο άκουσμα του Δημοτικού τραγουδιού «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» καθώς και στον «Μύθο» σε στίχους Θρασύβουλου Σταύρου σε μουσική του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκη.

   
Η χορωδία του Δήμου Λιβαδιών, που ουσιαστικά έκλεισε και το φεστιβάλ, εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά. Άριστη επί σκηνής, κινήθηκε τολμηρά, με πετυχημένους πειραματισμούς, έντονη δραστηριότητα των φωνών και επιμελώς δουλεμένο ρεπερτόριο. Ο κος Νικόλας Θεράποντος ως μαέστρος κατόρθωσε να μαγέψει και πάλι τολμώντας. Αν και το θρυλικό πλέον «O Fortuna ~ Carmina Burana» του Carl Orff ίσως κριθεί από μερικούς ως αταίριαστο στον χώρο και στον χρόνο, φάνηκε να ενθουσιάζει το κοινό. Και αλήθεια τι είναι ταιριαστό και τι όχι; Όσο για το «Ζαβαρακατρανέμια» μόνο με τον χαρακτηρισμό της αρτιότητας στην χορωδιακή απόδοση θα συμβιβαζόμασταν. 

      Η χορωδία του Δήμου Λιβαδιών είναι απολύτως σίγουρο ότι συνεχώς ταράζει τα νερά και αποδεικνύει σε κάθε εμφάνισή της πως το ακόμα καλύτερα, ακόμα ψηλότερα είναι ένας εφικτός στόχος. Ο Δήμος Λιβαδιών θα πρέπει να είναι υπερήφανος για το σύνολο αυτό και για τον δάσκαλο του.

      
Θέλησα να τελειώσω την ανάρτηση αυτή με αναφορά μου στο Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας, γιατί κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς οι αλλαγές που  πραγματοποιήθηκαν στο σχήμα, απογείωσαν την απόδοση του.  Σε αυτή την εκδήλωση, ο μαέστρος Ανδρέας Γερολέμου επέλεξε να παρουσιάσει εκτός από το …ηρωικό άσμα « Ένα το Χελιδόνι» του Οδυσσέα Ελύτη και το Δημοτικό Τραγούδι «στο ΄πα και στο ξαναλέω» δύο τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Το «Σίδερο μ΄ ατμό» και τα «δυο παλτά» με πρωτόγνωρο τρόπο!  Στο τραγούδι  «Σίδερο μ΄ ατμό» η χορωδία βαθιά προσηλωμένη στις διδαχές του μαέστρου απέδωσε πέραν των όποιων προσδοκιών. Το τραγούδι απέσπασε το χειροκρότημα ακόμα και στην …χαλαρή πρόβα. Δικαίωση!
     Στο τραγούδι «δυο παλτά» οι τολμηρές χορωδιακές επιλογές του μαέστρου μπορεί αρχικά να φάνηκε ότι δυσκόλεψαν τους χορωδούς και το ... κοινό, όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν άκρως εξαιρετικό. Ουσιαστικά με τα τραγούδια αυτά το Φωνητικό Σύνολο αφήνει πίσω μια διαφορετική εποχή και προχωρά προς ένα ψηλότερο επίπεδο και σκαλοπάτι που πρέπει να διατηρήσει παλεύοντας συνεχώς. Στην προσπάθεια αυτή συμβουλή είναι, να φροντίσει και το όλο στη σκηνική παρουσία, κυρίως με την επιλογή μιας ενιαίας στολής.
    Στα τραγούδια « Ένα το χελιδόνι» και «στο ΄πα και στο ξαναλέω» με σολίστ τον Κυριάκο Σιάλαρο, απλώς απολαύσαμε την αρτιότητα, και την πληρότητα των φωνών.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή στον Δήμο Λιβαδιών. Είναι μια οργάνωση που αγκαλιάζεται με μεράκι και αγάπη και της αξίζει να γίνει θεσμός και να αναβαθμιστεί. Αναμένουμε προσωρινά και ως του χρόνου…


Παρατήρηση: Οι φωτογραφίες ανήκουν πνευματικά στους δημιουργούς τους. Λήφθηκαν από τις σελίδες του Φωνητικού Συνόλου Λάρνακας και του Κου Ν. Θεράποντος στο διαδικτυακό χώρο του FB. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου