Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Παναγιώτα (Γιούλα)Ιωάννου Πατσαλίδου

      Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Αυγόρου. Ωστόσο  η καταγωγή της προέρχεται, από την πλευρά του πατέρα της, από τις κοινότητες  Καλοψίδα και Αχερίτου.  Ο πατέρας της δε,  κατάγεται από την ιστορική αριστοκρατική οικογένεια του Ιωάννη Γονέμη.* Η περιουσία της οικογένειας αποσπάστηκε με δόλο από κρατικούς λειτουργούς μεταπολεμικά.
Σπούδασε στην Γαλλία κατά τα έτη 1977-1980, γαλλική γλώσσα και πολιτισμό, ενώ παρακολούθησε Ελληνική Λογοτεχνία σαν ελεύθερη ακροάτρια. Έχει πάρει δίπλωμα στη φωτογραφία αλλά ουδέποτε ασχολήθηκε.  Πρώτευσε παγκύπρια σε εξετάσεις του Κ.Ο.Τ για θέσεις ξεναγών και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Συμμετείχε σε παραστάσεις μουσικοχορευτικού συγκροτήματος και δημιούργησε την δημοφιλή καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή ΄΄Νότες και κους κους΄΄σε ιδιωτικό ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε επίσης επαγγελματικά με την δημοσιογραφία και αρθρογράφησε στον καθημερινό τύπο της Κύπρου. 
     Έχει εκδώσει έξι Ποιητικές Συλλογές καθώς και βιβλία με  διηγήματα και παραμύθια. Η ποίησή της έχει αποσπάσει διεθνείς και πανελλήνιες βραβεύσεις και έχει συμμετάσχει  σε παγκόσμιες ανθολογίες αφιερωμένες στην  ειρήνη και συνεργασία των λαών. Το τελευταίο της παιδικό βιβλίο  βραβεύτηκε με το Α΄βραβείο  από τον Ε.Π.Ο.Κ ως βιβλίο της χρονιάς 2017.
      Κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά , Αγγλικά, Σέρβικα και Αλβανικά.

Έργα της:


  • Αγία Νάπα και πέρα / 1994 / Εκδόσεις Επιφανίου (Παραμύθια, Ποιήματα, Διηγήματα) 
  • Ιστορίες και Ποιήματα / 2004 / Εκδόσεις Επιφανίου (Παραμύθια, Ποιήματα, Διηγήματα) 
  • Το πολυτιμότερο Δώρο / 2011 / Εκδόσεις Οσελότος ( Παραμύθι)
  • Πεταλομαζώματα / 2014/ Εκδόσεις Οσελότος (Ποιητική Συλλογή) 
  • Παραμυθοτράγουδα (Προσωπική Έκδοση) 
  • Παιδικά Ποιημακάκια (Τυπογραφείο Κώνος Λευκωσία) 


*Ο α΄κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας είναι επίσης γόνος της οικογένειας Γονέμη και παππούς του παππού της από την κύπρια μητέρα του Αδαμαντίνη Γονέμη.
Επίσης σύμφωνα με ιστορικούς από την ίδια οικογένεια καταγόταν ο Βασιλιάς της Φραγκοκρατίας Ιάκωβος Γονέμης και η Βασίλισσα της Ενετοκρατίας Αικατερίνη Κορνάρο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου