Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου (βιογραφία)

Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1937. Σπούδασε Εμπορικές επιστήμες στο Λονδίνο, Ελληνική και Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο Κύπρου, στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση και ως Μορφωτική λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ασχολήθηκε με την Ποίηση το Δοκίμιο, τη Πεζογραφία και τη Μετάφραση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Τιμήθηκε με το Βραβείο του περιοδικού "πνευματική Κύπρος"  για την Ποιητική της Συλλογή Επεισόδια και  Βραβείο ΕΕΕΛΚ για την ποιητική της συλλογή :  Ωδές, δάφνες, ελπίδες Επίσης έλαβε Α’ Βραβείο δοκιμίου Μάρκου Αυγέρη για τα Μελετήματα λογοτεχνίας. Απεβίωσε στις 23 Οκτωβρίου του 2003

Έργα της: 

Ποίηση
Δρόμοι αγάπης
Άτονα
Επεισόδια
Δέσποινα των βηματισμών
Ομολογία
Ωδές, δάφνες, ελπίδες
Ηρωίδες της Εθνικής Εθνεγερσίας (μελέτη)
Εκτόνωση
Όνειρο
Της αγάπης
Σφαγμένη άνοιξη
Του πατέρα μου που έφυγε
"Το τραγούδι του Πενταδάκτυλου" 
Μανούλα Κυπριώτισσα
Δεκαεννιά κραυγές
Κραυγές Ιούλη
Προς Κερίνιν
"Ουρανέ μου"
Δοκίμια
Μελετήματα λογοτεχνίας 
Essays-Δοκίμια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου