Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Ποιοι οι σπουδαιότεροι των Κυπρίων Ποιητών;
Σίγουρα  έχει απασχολήσει εδώ στη Κύπρο, έστω και για στιγμή, ποιος από τους ποιητές μας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε σαν τον κορυφαίο, τον σπουδαιότερο, αυτόν που μας εκφράζει περισσότερο. Σήμερα λοιπόν, 25 Μαρτίου 2016, Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ όμορφο να οργανώσουμε μια άτυπη ψηφοφορία με ερώτημα: Ποιος από τους παρακάτω Κύπριους Ποιητές σας  εκφράζει περισσότερο;

Γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο σε μία μικρή χώρα, που διακρίθηκε και διακρίνεται για τη ποιητική της παραγωγή, (παρ΄ όλο που είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν διαβάζουμε πλέον ποίηση, ενώ εκστασιαζόμαστε στη θέα της), να πάρουμε επισήμως θέση υπερ του ενός ή του άλλου ποιητή. Όμως αλήθεια, δεν μπορεί κάποιος αναγνώστης να σταθεί αντικειμενικά απέναντι από το έργο τους και να πει με λόγια απλά, το αυτονόητο. Ότι ο τάδε είναι πιο κοντά στις σκέψεις μου, μου εκφράζει πιότερο, με αντιπροσωπεύει; Η επιλογή αυτή δεν μειώνει την αξία των υπολοίπων. Το αντίθετο. Η επιλογή του νικητή (θα πω το χιλιοειπωμένο) δίνει αξία στους ηττημένους. Όμως αλήθεια, στον χώρο της ποίησης, όπου οι λέξεις και οι στίχοι έχουν πάντα τη τιμητική τους, υπάρχουν ηττημένοι; Δεν το νομίζω......

Εδώ θέλω να επισημάνω  ότι  η ψηφοφορία αυτή, είναι ένα ποιητικό παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Είναι μια ανεπίσημη διερεύνηση μέσω αριθμών και ποσοστών της βαρύτητας του έργου και του ονόματος του κάθε Κύπριου ποιητή στο αναγνωστικό κοινό της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της Διασποράς. Από το σύνολο των Κυπρίων Ποιητών και Ποιητριών,  επιλέξαμε 55 από αυτούς, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσαμε. Στη περίπτωση που το όνομα του ποιητή που θεωρείτε ως τον σπουδαιότερο απουσιάζει από αυτή τη λίστα, μπορείτε να το στείλετε στο e-mail: dimitriosgogas2991964@yahoo.com, είτε να το συμπληρώσετε ως σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση. Ο αναγνώστης που επιθυμεί να ψηφίσει μπορεί να επιλέξει περισσότερους από έναν (1) ποιητή. Ανατρέξετε στη δεξιά πλευρά αυτού του ιστολογίου και ψηφίστε τον αγαπημένο σας ποιητή.

Τα ονόματα των ποιητών που επιλέχθηκαν είναι:

1.   Αγαθοκλέους Μάριος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου