Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Ποιητάρηδες της Κύπρουγράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Λαϊκοί άνθρωποι. (Γεωργοί, βοσκοί, εργάτες) Είχαν  την ικανότητα να συνθέτουν τραγούδια, (διηγηματικά ή αφηγηματικά) για διάφορα γεγονότα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους. Τα απήγγειλαν σε διάφορα πανηγύρια και σε λαϊκές συγκεντρώσεις με στόχο την συγκίνηση του κόσμου και σε ορισμένες περιπτώσεις την αφύπνισή του. (Διαφαίνεται η προσπάθεια να θίξουν θέματα ανισότητας, εκμετάλλευσης του απλού ανθρώπου, του φτωχού εργάτη από την κεντρική εξουσία ή από κάθε είδους εξουσία). Χρησιμοποιούν ως γλώσσα τη Κυπριακή διάλεκτο, εμπλουτισμένη με λέξεις από τη Δημοτική Ελληνική Γλώσσα αλλά και από τη Καθαρεύουσα.

Τα θέματά τους:

-Κοινωνικές ιστορίες (ερωτικά, θρησκευτικά γεγονότα. Φόνοι, αυτοκτονίες κτλ)
-Πολιτικά γεγονότα ( εθνικοπολιτικά συμβάντα, προσφυγιά κτλ)
-Φυσικά φαινόμενα (θεομηνίες, πλημμύρες, ανομβρία κτλ)

Είδη των Ποιητάρικων τραγουδιών

-Διηγήσεις, Αφηγήσεις
-Ερωτικά
-Τσιατιστά (κκιατίσματα)

Πηγή: Ανθολογία Κυπριακής Λογοτεχνίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου