Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ξέρεις κάτι; Η Κύπρος ‘πεθαίνει’… του Σταύρου Χατζησάββα *




Και το 2014 αρνητικοί οι δείκτες των γεννήσεων στην Κύπρο. Το 2013 είχαμε 9.258 γεννήσεις, ενώ το 2014 9.341 με αποτέλεσμα, το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας να υπολογιστεί στο 10.9 για κάθε 1.000 κατοίκους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πλέον φανερό ότι η αναπαραγωγική συμπεριφορά, ασχέτως από αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού κατά ηλικία, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άξιο αναφοράς είναι ότι το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι στο 1.31 πράγμα που δείχνει την σταδιακή μείωση του τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με 2,46 που ήταν το πιο ψηλό την χρονική περίοδο 1982 - 1985.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος το ότι από το 1995 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι πολύ πιο χαμηλό από το 2,10 ποσοστό που χρειάζεται ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή το ακαθάριστο ποσοστό θνησιμότητας είναι 6,2 θάνατοι για κάθε χίλιους κατοίκους, ενώ η μέση διάρκεια ζωής για το 2014 υπολογίστηκε σε 80,7 χρόνια για τους άνδρες και σε 84,5 χρόνια για τις γυναίκες.

Είναι κρίμα διότι δεν είδαμε καμία ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος που σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται δεν εξασφαλίζουμε την αναπλήρωση του πληθυσμού.

''..Ξέρεις κάτι; Η Κύπρος πεθαίνει. Πεθαίνουμε σαν λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε...''

πηγή πληροφοριών: Στατιστική Υπηρεσία Κυπριακής Δημοκρατίας

Προτάσεις Αποτελεσματικής Αντιμετώπισης του προβλήματος

- Κυρίαρχο πρόβλημα των πολύτεκνων οικογενειών στα αστικά κέντρα είναι η στέγη και ένα θετικό μέτρο είναι η παροχή ειδικών προνομιακών δανείων θα ανακουφίσει αυτές τις οικογένειες και δεν θα αποτελεί εμπόδιο για τους υπόλοιπους.
- Η διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας με την δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών για την προστασία και φύλαξη των παιδιών είναι ένα μέτρο στήριξης της οικογένειας.
- Κατοχύρωση του δικαιώματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα εργασίας αφού αρκετά συχνά η εργαζόμενη μητέρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα της επιλογής μητρότητα ή εργασία;
- Παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.
- Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι τα οικονομικά κίνητρα όπου αναμφίβολα θα συμβάλουν στην αύξηση των γεννήσεων, ως επί το πλείστον για τους πολίτες που ζουν στην ύπαιθρο είναι πιο σημαντικό από αυτούς των αστικών κέντρων.
- Το σημαντικότερο στοιχεία είναι η προβολή της οικογένειας και της μητέρας ως κοινωνικά πρότυπα. Η έντονη αμφισβήτηση του θεσμού της οικογένειας, η απαξίωση και ο χλευασμός της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να ξεπεραστούν.

*Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ & ΜΑ) Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
 
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου