Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Μιχάλης Π. Χριστοφίδης ( βιογραφικά στοιχεία)

Ο Μιχάλης Π. Χριστοφίδης γεννήθηκε στις 30 του Αύγουστο του  1961 στην Αγγλία από κύπριους μετανάστες.
Επαναπατρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και διέμενε στη Λάρνακα μέχρι το 1993 που εγκαταστάθηκε στην Αραδίππου και απέκτησαν με τη Λεώνη τρία παιδιά.
Από το 1976 δραστηριοποιείται στην κυπριακή λογοτεχνία. Ποίηση του δημοσιεύεται στα έντυπα της Αριστεράς από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Την δεκαετία του ’80 για ένα διάστημα ήταν μέλος του επαρχιακού συμβούλιου της Ε.Δ.Ο.Ν. Λάρνακας. Γίνεται δεκτός σαν μέλος του Α.Κ.Ε.Λ. το 1983.
Η πρώτη εκδοτική ποιητική παρουσία του στα κυπριακά γράμματα με τίτλο «Ταυτότητα και Διαβατήριο ενός Κόσμου» αποσπά κρατικό έπαινο νέου λογοτέχνη το 1986. Πρόκειται για μια ποιητική απόδοση των προσωπικών του βιωμάτων ως ΑμεΑ.
Ακολουθούν το «Μισή Φωνή», τον Οκτώβρη 1990, που αφιερώνει στους γονείς του και αποτελεί την πρώτη εκδοτική συνεργασία με το αδελφικό του φίλο ζωγράφο Μιχάλη Κυρλιτσιά που γνωρίζει την εποχή της κυκλοφορίας της πρώτης του ποιητικής συλλογής. Κυκλοφορεί το «6-6.15μ.μ.» τον Αύγουστο 1991. Προσπάθειες να αποδοθούν οι δυο αυτές ποιητικές συλλογές και στην τουρκική δεν καρποφορούν.
Στην ανέκδοτη του συλλογή «Σημεία της προοπτικής» απονέμεται το 1996 το Β’ βραβείο 70 χρόνων Κ.Κ.Κ. – Α.Κ.Ε.Λ.
Το 1998 διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων.
Η απόδοση της επόμενης ποιητικής συλλογής με τίτλο «Το κόκκινο του γιασεμιού – Yasemin kırmızısı» τον Μάη του 2007 τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική, καρποφορία πολύχρονων  προσπαθειών, αποτελεί μια δικαίωση και δίνει στο έργο, που είναι αφιερωμένο στον πολιτικό Özker Özgür (1940-22/11/2005), την δυνατότητα να απευθύνεται σε όλους και σε κάθε κύπριο συμπολίτη του.
Ακολουθεί η ποιητική συλλογή «Προοπτική-Perspectif», τον Αύγουστό του 2011, που αφιερώνει στην πεθερά του Μαρούλλου που κατάγεται από την Ποταμιά. Το έργο ξεκινά, με αφορμή τη δοκιμασία υγείας που περνά ο αδερφικός του φίλος Μιχάλης Κυρλιτσιάς, με την προσφώνηση «Μιχάλη, σφίγγω σου το χέρι κι από καρδιάς σιδερένιος».
Τελευταία ποιητική συλλογή, τον Ιούνη του 2014, με τίτλο «Μαζί – Birlikte». Ένα έργο αφιερωμένο στον φίλο του κι αδερφό Μιχάλη Κυρλιτσιά (14/6/1946-23/10/2011) που για μια 25αετία είχαν μια κοινή πορεία καλλιτεχνικών και πολιτικών αναζητήσεων.
Λαμβάνει, μαζί με τη δημοσιογράφο Sevgül Uludağ, το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το 2014, με αφορμή τη δράση και το έργο του στο θέμα της επαναπροσέγγισης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Δραστηριοποιείται, από το 2009, στο χώρο της εκπαίδευσης μέσα από τους φορείς των οργανωμένων γονιών.


πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A0._%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου