Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Κύρρης Κώστας (βιογραφικά στοιχεία)

Γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1927. Αποφοίτησε από το Β΄Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα Αγγλική Φιλολογία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 1950 έως και το 1957 εργάστηκε ως καθηγητης σε διάφορα Γυμνάσια της Κύπρου. Από το 1957 μέχρι και το 1959 ειδικεύτηκε στη Βυζαντινολογία και τις Ανατολικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. (πτυχίο:Master of Arts in History) Το 1959 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ιστορικής και Βυζαντινής Επιτροπής Κύπρου, της οποίας ήταν Γραμματέας μέχρι και το 1964. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1953. Ποιήματά του είχαν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ενώ άρθρα του και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες της Ευρώπης. Απεβίωσε το 2009.

Είχε τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Πολιτείας, το Βραβείο Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη και με πολλά άλλα βραβεία από κόμματα και οργανισμούς της Κύπρου καθώς και επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού.


Ο Κώστας Κύρρης είναι ο δεύτερος Κύπριος μαζί με τον Κώστα Μόντη που είχαν προταθεί από επιστήμονες του εξωτερικού για το Βραβείο Νόμπελ, που εκτιμούσαν το σημαντικό και πολύπλευρο επιστημονικό τους έργο.


Ποιητικές συλλογές:

Ζητώντας το μίτο της Αριάνδης 1953


Άλλα έργα

Χρονικά της Λαπήθου (5 τόμοι) 
Τουρκία και Βαλκάνια (1986)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου