Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Κορφιώτη Παναγιωτίδου Βέρα (βιογραφικά στοιχεία)


  


Γεννήθηκε στην Μόρφου της Κύπρου την  3/12/1940, Σπούδασε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στην Φιλοσοφική Σχολή Καποδιστριακού και στην Δημοσιογραφική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου και συνταξιοδοτήθηκε  ως διευθύντρια.Τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου δύο φορές, μία το 1978 και άλλη το 1985.


Ποιητικές Συλλογές:

·         Ποιήματα, Λευκωσία 1971,
·         Ποιήματα ΙΙ, Λευκωσία 1975,
·         Θέμα: Ποίηση, Λεμεσός 1978, (Έπαινος Υπουργείου Παιδείας Κύπρου),
·         Αν Απλώσω τη σφαίρα της ψυχής μου, Λεμεσός 1986, (Έπαινος Υπουργείου Παιδείας Κύπρου),
·         Πού Πορευθώ από Προσώπου σου Ποίηση, Αθήνα 1999, Poems (Translated by Demetrios Hadjihambis and Penelope Sotteriou, Feather Star Publishing, Dayton, Ohio 2007, 
·          Ποίηση Ωραία μου Έγνοια, Feather Star Publishing, Dayton, Ohio 2008.


Δοκίμια και κριτικές Μελέτες:

·         Λογοτεχνικό πορτρέτο Σοφοκλή Λαζάρου, Sofocles Lazarou (Literary Profile) Μετάφραση στην αγγλική: Ιρένα Ιωαννίδου, PEN, Nicosia 2000
·         Λογοτεχνικές αναγνώσεις εν είδει Δοκιμίου, Λεμεσός 2005. ΑΝΘΟΛΟΓΙΕΣ: Face of an Island (25 Poets from Cyprus-Anthology of Poems). Μετάφραση στην αγγλική: Ιρένα Ιωαννίδου, Armida Publications, Nicosia 2000.
·         Της Κερύνειας  (Ποιήματα Κυπρίων για την Κερύνεια), Λευκωσία 2002).

Μελέτες

·         Δυσλεξία (μετάφραση από τα Αγγλικά), Λεμεσός 1983,
·         Αναγνωρίζοντας την Κώφωση, Λεμεσός 1995.


Έγραψε την Μυθιστορηματική Βιογραφία:

  «Αυτός Εφα! Πυθαγόρας ο Σάμιος », Feather Star Publishing, (Τυπώθηκε στην Αθήνα) 2012,


Θεατρικό έργο: : Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Λεμεσός 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου