Η Κυπριακή ποιητική παράδοση,η Κυπριακή ποίηση, έχει τις πηγές της πολύ βαθειά στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τις εποχές εκείνες που ανδρώθηκε το έπος. Τόσο ο χαρακτήρας της όσο και το περιεχόμενο της καθρεφτίζουν την ελληνικότητά της. Με τις σκέψεις αυτές προσπάθησα και προσπαθώ να δημιουργήσω μια Ποιητική Ανθολογία του Ποιητικού λόγου των Κυπρίων Ποιητών/τριών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναρτώνται και ανακοινώσεις για ποιητικές και γενικότερα λογοτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις Κυπρίων ποιητών/τριών, ώστε οι σκέψεις,οι ιδέες και οι ανησυχίες τους να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ
Το παρόν Ιστολόγιο δεν είναι κερδοσκοπικό. Ως μοναδικό στόχο έχουμε να γίνει μικρή βιβλιοθήκη της Κυπριακής Ποίησης στο διαδίκτυο και να προωθήσει τη Ποίηση των Κυπρίων Δημιουργών.

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Αναστασία Γιανναπή (βιογραφικά στοιχεία)

 Κύπρια συγγραφέας.
Είναι απόφοιτος κλασσικού εξατάξιου γυμνασίου. Σπούδασε Γενική Ψυχολογία με αλληλογραφία από το Ruskin College της Οξφόρδης. Έχει πάρει δίπλωμα στο Social Welfare από το Αμερικανικό Κολέγιο Pierce Αθηνών, καθώς επίσης και στην Αγγλική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο Michigan Αμερικής μέσω της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως Αθηνών. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου έτυχε δωδεκάμηνης μετεκπαιδεύσεως στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne Αγγλίας και πήρε το Diploma in Advanced Educational Studies. Συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο και πήρε τον τίτλο Bachelor of Philosophy in Educational Studies. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησε επί εικοσαετία τις σειρές μαθημάτων Φιλοσοφίας που οργανώνει κάθε χρόνο η Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά και λίγα Γαλλικά.
Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία από μικρή. Άρθρα, μελέτες, διηγήματα και ποιήματά της δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά στην Κύπρο και την Ελλάδα. Έργα της έχουν πάρει διακρίσεις σε παγκυπρίους και πανελληνίους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Θεατρικά μονόπρακτά της παρουσιάσθηκαν από Κυπριακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Υπήρξε συνεργάτιδα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στην ετοιμασία προγραμμάτων για μικρά παιδιά. Όλο το γραπτό υλικό που είχε πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έχει χαθεί. Μετά την εισβολή εξέδωσε δώδεκα βιβλία της.
Η συγγραφέας είναι μέλος σε λογοτεχνικές και κοινωνικές οργανώσεις και συνδέσμους. Κατά την παραμονή της στην περιοχή Σολέας μετά τον εκτοπισμό της εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ίδρυσε τον "Πνευματικό Όμιλο Σολέας", στον οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και άλλοι παράγοντες και ο οποίος είχε ακμάσει με πλήθος δραστηριοτήτων.
 
εργογραφία:
 
 
1 "ΤΑΧ' ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΣΕΤ' ΑΜΕΙΝΟΝ", Λευκωσία 1976
2 Όπως η ζωή τα πλάθει, Λευκωσία 1984
3 Κι εκεί κατεβαίνει ο Θεός, Λευκωσία 1990
4 Ιστορίες και Παραμύθια (για Παιδιά και για Μεγάλους), Λευκωσία 1999
5 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ (Ζώα και Πτηνά του Σπιτιού), Λευκωσία 1999
6 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ (Τα Άνθη στης κυρα-Ευγενίας),  Λευκωσία  1999
7 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ (Τα Δέντρα στης κυρα-Ευγενίας), Λευκωσία 1999
8 ΣΤ' ΑΪ-ΜΑΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, Λευκωσία 1999
9 Οι Ιεροί Ναοί της Μόρφου, Λευκωσία 2003
10 Στην προσμονή της Ανάστασης, Λευκωσία 2003
11 Σκηνές από την Ενανθρώπηση του Σωτήρος, Λευκωσία 2003
12 Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Μακρυρράχης, στην Πιερία, Κατερίνη 2006
13 Ο ΚΥΡ-ΑΡΚΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, Λευκωσία 2011
14 Ο ΚΥΡ-ΑΡΚΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ, Λευκωσία 2011
15 Ο ΚΥΡ-ΑΡΚΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, Λευκωσία 2012
16 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, Λευκωσία 2012
17 Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥ, Λευκωσία 2012
 

2 σχόλια: